Language: ENDENLRO

PDF version

Johann Markel is geboren in Kronstadt (Roemenië) en kreeg zijn eerste pianoles toen hij tien jaar oud was. Als zestienjarige nam hij lessen bij Gottfried Rüll in Nürnberg.
Verder volgde hij lessen bij Annie Gicquel, die een grote invloed op hem had. Onder haar leiding studeerde hij af in 2001 aan de Hochschule für Musik Nürnberg-Augsburg. Vervolgens studeerde hij bij Geoffrey Douglas Madge aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Naast zijn studie nam Johann Markel regelmatig deel aan masterclasses bij bekende pianisten en pedagogen in het binnen- en buitenland. Hij raakte geïnspireerd door Karl- Heinz Kämmerling, Volker Banfield, Han-Louis Meijer en Anatol Karemacher.
Peter Feuchtwanger, bij wie hij meerdere masterclasses in Duitsland en Zwitserland (8. International Engadin Summer Piano Academy Samedan) volgde, beïnvloedde Johann Markel en geldt naast de Franse pianiste Annie Gicquel als zijn belangrijkste leraar.

Hij gaf concerten in Switzerland, Roemenië, Italië, Duitsland en Nederland, waar hij optreed als kamermusicus, begeleider en solist. Hij speelde o.a. met het Westerkamerkorkest Amsterdam en het Houtens Kamerorkest pianoconcerten van Joseph Haydn, Wolfgang A. Mozart, Felix Mendelssohn Bartholdy en Ludwig van Beethoven. Met deze orkesten trad hij in 2015 succesvol op als solist met Mendelssohns pianoconcert nr. 2 d klein in Amsterdam, Leverkusen en Houten.

Om zijn ervaring te verbreden nam hij in 2006 samen met Christine Wemekamp deel aan de masterclass voor liedbegeleiding van Meinard Kraak (zang) en Rudolf Janson (liedbegeleiding) over de op muziek gezette gedichten van Paul Verlaine. Sinds 2009 treed hij op met de sopraan Dorothea Jakob, waarmee hij een lied duo vormt. Ze werken intensief aan het klassieke en romantische lied repertoire. Ook met de bass- bariton Matthew Baker vormt hij een lied duo. Als Liedduo geven ze concerten in Nederland en Roemenië Schumanns Lied cyclus ‘Dichterliebe’ op. 48 en Gerald Finzis Lied cyclus ‘Let us Garlands Bring’ op. 18 uitvoeren.

Zijn repertoire is groot en omvat van Weense Klassiek, via de romantiek tot de postmoderne. Zijn favoriete repertoire is het werk van Franz Schubert en Alexander Skriabin. Johann Markel is lid van de Young Piano Master Society dat regelmatig concerten en masterclasses onder de leiding van Geoffrey D. Madge organiseert.
Johann Markel woont in Nederland en werkt freelance als pianist en pianodocent aan het Houtens Muziek Collectief en als assistent van de Alink-Argerich Foundation (AAF), een onafhankelijke wereldwijde informatie en service centre for pianisten en competities.